A csaptelepek helyes ápolása

By | 2022.03.03.

Hogyan tudjuk megfelelően ápolni a csaptelepeket?

Hogyha a csaptelep annyit érintkezik vízzel, mégis hogyan bírja olyan sokáig sérülés és elhasználás nélkül? Ehhez hozzásegíthet minket a megfelelő ápolás és tisztítás, de az anyag kiválasztása is elsődleges szempont lehet, amire érdemes nagyobb figyelmet helyezni. Nézzük is meg ezeket a szempontokat részletesebben, hogy hosszú időn keresztül tudjuk élvezni az új csaptelep adta lehetőségeket, és ne kelljen azt egy-két éven belül máris cserélni. 

csaptelep_pic2

Vízkő és csaptelep

Bizonyára nem kell bemutatnom a vízkő pusztító erejét, ami bizony nem kíméli a csaptelepeket sem. Jól ismerjük már, főleg a mosógépreklámokból a mumust, ami a gépek élettartamát csökkenti azzal, hogy a vízzel érintkező részeket körbevonja, nehezíti a mozgásukat, mígnem leállnak, és csak egy kis ápolás, néhány kapszula vagy egy másik mosópor választ el bennünket el attól, hogy egy sokkal tartósabb gépünk legyen. Nos, a reklámok túloznak persze, de nem mondanak butaságot, a vízkő és kemény víz mind a csaptelepek, mind a mosógépek, de még a zuhanyzók nagy ellensége is. 

A vízkő nem csak a csap külső felületét érinti, de a belsejében is károkat tud okozni, és persze kifejezetten kellemetlen tud lenni, amikor a szűrőben telepszik le, emiatt pedig a vízsugár elkezd szórni, és hirtelen mindenhol folyni kezd. 

Mit tudunk tehát tenni? Ahol vízcsepp marad, ott vízkőfolt is lesz, és minél keményebb a víz, annál nagyobb. Elsőként kezdhetünk azzal, hogy nem magunk után vízcseppet, hanem tartunk külön arra egy kisebb rongyot vagy törölközőt, hogy kézmosás után végigtöröljük a csapot. Egy nagyjából öt másodpercet igénybe vevő mozdulat akár évekkel is növelheti a csap élettartamát, és nap mint nap is sokkal jobban fog kinézni, hogyha nem engedjük rajta megjelenni a vízkő okozta cseppeket. 

Hogyha már megtörtént a baj és ott a vízkőfolt a csaptelepen, akkor sem kell kétségbeesni, rengeteg tisztítószert találhatunk a piacon, amik ezeket teljesen el tudják távolítani. Ehhez azonban jobban ismernünk kell a csapunk anyagát, és annak igényeit. Vannak ugyanis olyan anyagok, amiket nem szabad bizonyos tisztítószerekkel vagy savakkal kezelni, így nem érdemes ezekkel próbálkozni, mert többet ártanak, mint amennyit segítenének a helyzeten.

Hogyha az ember valamilyen otthoni praktikát szeretne bevetni, akkor ajánlom, hogy használjon ecetes-citromos keveréket. Ezt könnyű elkészíteni, az ára egy tisztítószernyi adagra körülbelül 200 Ft, és teljesen természetes, környezetbarát, és még csomagolásmentes is. Egy citromot és egy narancsot kell csak felvágnunk szeletekre, amit egy befőttes üvegben elhelyezünk, felöntjük étkezési ecettel, és két napig állni hagyjuk. Ezután el lehet távolítani a gyümölcsszeleteket, és mehet is a szórófejes dobozba, hogy aztán tisztítószerként alkalmazhassuk. Nem csak a vízkövet távolítja el az olyan minőségi készülékek, mint a Ventil csaptelep felületéről ez a folyadék, de bármilyen felületre bátran lehet alkalmazni, így én csakis ajánlani tudom, mert igazán megéri. 

csaptelep_pic3

A csaptelep szűrője

Ezt a részét a csapnak perlátornak nevezik, ez egy idő után el tud tömődni, így mindenkinek érdemes megtanulnia a tisztítását. Ez a kis része a csapnak a vízsugarat szabályozza, így a munkája nagyon fontos a csap helyes működéséhez. Ennek a tisztításához is használhatjuk a korábban leírt receptet, akár be is áztathatjuk néhány percre, és vagy kefével, vagy egy régi fogkefével át is tudjuk dörzsölni vele a kis lyukakat, hogy biztosan ne maradjon felesleges vízkő rajta. Figyeljünk rá, hogy alaposan öblítsük le ezután, nehogy a víznek is végül ecetes íze legyen, szereljük vissza az eredeti helyére, és már használhatjuk is újra a csaptelepet, olyan lesz, mint a régi. 

Szennyszűrő a csaptelepre?

Létezik egy szennyszűrő is, ami főleg olyankor érdemes a beszerelésre, hogyha esetleg nem megfelelő a víz minősége otthon. Ez egy kis fém háló, amit a sarokszelephez teszünk be. Ilyenkor általában nem a víz minősége rossz általánosságban, hanem a csövek állapota nem megfelelő, és az onnan származó szennyeződések jutnak bele az ivóvízbe, így azok kiszűrése nagyon fontos, hogy a csaptelep se menjen tönkre, és így persze a saját egészségünket is meg tudjuk védeni. 

Hatásos módszerekkel ismerkedhettünk meg tehát. Még nem érintettük a csaptelep anyagának témakörét, azonban az talán egy egész bejegyzést is megérne, így inkább egy linkkel szeretnék szolgálni az érdeklődők számára. A csapok ápolása tehát már egészen a vásárlásnál kezdődik, hiszen az anyag minősége lesz a legfőbb szempont arra nézve, hogy meddig fogja bírni a csap, és hogy mivel tudjuk egyáltalán tisztítani, így érdemes jól megfontolni a döntést. Utána pedig jöhetnek a fenti praktikák, a folyamatos törlés, a különböző tisztítószerek bevetése és persze a leírt házi tisztítószer is, amely összesen három összetevőből áll, azonban annál hatásosabb. Így tudjuk minél hatásosabban megvédeni tehát a vízkövesedéstől a csaptelepeinket. Remélem, segíthettem egy kicsit ebben a problémában, és hasznosnak találták a felsorolt tanácsokat és linkelt oldalakat.