A por allergia kezelése kutyáknál

By | 2022.07.01.

Tudtad, hogy por allergia is kínozhatja állataid?

Sokan nem is tudják, mennyi féle allergiával kell megküzdenie egy állatnak, hogyha egyszer érzékenyebb a hasonló problémákra. Szerencsére ma már minden kezelhető egy-két orvossággal szinte. A por allergia sem kivétel ez alól, hatékonyan és könnyen, sőt nagyobb kiadások nélkül tudjuk állatunkat kezelni, ha megtaláltuk a probléma gyökerét. Ebben nagy segítségünkre lehet egy állatorvosnál tett látogatás, azonban nem kell minden kezelésnél még szakemberhez is fordulni. Az allergiák nagy része szerencsére egyszerűen kezelhető állateledelésnél vagy interneten vásárolt megoldásokkal, így mindenkinek bátran merem ajánlani használatukat. Nézzük is meg tehát, hogy kifejezetten a por allergia ellen melyik a leghatékonyabb védekezési mód, amely megkönnyítheti állatunk mindennapjait. 

A por allergia tüneteiről

Milyen tünetei is vannak általánosságban az allergiának és melyek jellemzők ezek közül a por allergiára? Sajnos a válasz nem egyszerű, mivel ez olyan allergia, amely szinte kivétel nélkül az általánosabb allergiás tüneteket produkálja. Ezért is írtam már a bevezetőben is az állatorvos segítségét, akiknek a legnagyobb esélye van rátalálni a probléma forrására. Még nekik sincs egyszerű dolguk, ők is tüneti kezeléssel dolgoznak, de a nem emésztőrendszeri allergiák felkutatása számukra sem egyszerű feladat. Nem csak arról van szó, hogy az állatok nem tudnak beszélni, és így elpanaszolni gondjaikat, de arról is, hogy nehezen felfedezhető, mi is pontosan a probléma, hogyha egyszer a tünetek inkább valamilyen lelki problémára vagy esetleg betegségre utalnak inkább az allergia helyett. Az olyan általános tünetek, mint a levertség, fáradékonyság, aluszékonyság, még csak nem is igazán tünet, lehet, hogy csak az időjárás kellemetlen az állat számára. Sőt, olyan fajták is vannak, akiknél az ilyen jellegű viselkedés egyszerűen megszokott és normális. 

por allergia_pic2

Ami már inkább árulkodó jel lehet, az persze az állat bőrén keletkezett sebek vagy csípésnyomok, esetleg ebből fakadóan a szőr csomósodása, ritkulása, hullása. Hogyha az állat kócosnak, tépett szőrűnek tűnik, ott már valamilyen gond van, amit persze kezelni érdemes. A csípésnyomok és a bőr sebesedése sem jelenti még egyből azt, hogy a dolog hátterében a por allergia állna. Egyszerűen a bolhák is lehetnek felelősek a dologért, azonban ebben a félrediagnosztizálási esetben még jó dolgunk van, mert ha mondjuk egy rágótablettával szeretnénk kezelni a bolhákat, az hatékony megoldást jelent a poratkák ellen is. 

Igen, amikor por allergia kerül szóba, ott nem konkrétan a por a gond, hanem a poratkák, amik a bútorokban, szőnyegekben, szőrös és meleg helyeken élnek, mint a kutyánk például. Elég sok fajta atka létezik, a legelterjedtebb megbetegedések egyikét is ezek okozzák. Az állatok fülében nem egyszer találni atkát, ami egy idő után és nagyobb elterjedési szintben veszélyesebb lehet, azonban eleinte egy kis viszketésnél nem okoz nagyobb gondot. 

Az igazán nagy probléma akkor van, hogyha por allergia is kapcsolódik a poratkákhoz, amikor már tényleg kemény tünetek jöhetnek elő, és ezzel együtt már mindenképpen szükség van a gyors segítségre. 

Por allergia ellen is jó a Frontpro

Amikor kullancsoktól és bolhákról van szó, mindig a Frontpro tablettát szokták ajánlani, ami egy szájon át alkalmazható gyógyszer. A bolhák és a kullancsok mellett azonban legalább annyira hatásos védelmet nyújt a por allergia ellen, pontosabban a poratkák kiirtásában lehet fontos szerepe. Részletes leírását megtalálhatjuk minden kutyákkal foglalkozó webáruházban vagy egyenesen a gyártó oldalán, úgyhogy én nagyon nem szeretnék sok időt elhúzni azzal, hogy minden egyes hatóanyagát és tulajdonságát felsorolom, inkább csak a legfontosabbakat emelném ki, amiket egy gazdinak tudnia kell. 

A por allergia ellen érdemes valamilyen belsőleg alkalmazható megoldás, mivel sok gyógyhatású készítmény lemosható vagy elhagyható. Ez megint csak elő tudja hozni az allergiás tüneteket, nem is beszélve arról, hogy a gazdik számára is hatalmas pénzkidobás mindig az újabb termékeket megvásárolni. Sokszor szoktunk szerintem így járni akkor is, amikor nyakörvet veszünk, és az erős, tömény szag miatt az állatok utálják, és mindent meg is tesznek azért, hogy megszabadulhassanak tőle. A rágótablettával ilyesmi nem fordulhat elő. Könnyen be lehet adni, sokszor még nem is kell eledelbe rejteni, úgyhogy az ember meg tud róla bizonyosodni, hogy biztosan az állat szervezetébe került-e az orvosság. 

por allergia_pic3

Másik nagy előnye, hogy irtja a bolhákat, kullancsokat és poratkákat. Nem csak az állat közeléből fognak elmenni, hanem egyenesen meg is halnak egy-két napon belül, fajtól függően. Emellett persze a legjobb, hogy bár eleinte megcsípik a kutyát, a betegségek ellen is hatékony védekezést jelent a Frontpro, úgyhogy bátran lehet alkalmazni. Attól a pillanattól kezdve, hogy az állat szervezetébe került, már ki is alakult a védelem a betegségek ellen, és a rovarok is el fognak tűnni nagyon hamar a közeléből.