Gyógyszerbiztonság, avagy mit is értünk pontosan az adott fogalom alatt?

By | 2021.02.23.

A gyógyszerbiztonságról általánosságban, avagy a fogalom magyarázata

Azt hiszem viszonylag sok emberrel fordult már elő az, hogy annak ellenére, hogy bizonyítottan hatásos gyógyszereket szedtek, mégis olyan jellegű mellékhatást váltott belőlük viszonylag rövid időn belül, melyet nem igazán tudtak hova tenni. A gyógyszerbiztonság pontosan az ilyen jellegű esetek minimalizálása miatt fordul elő, ugyanis bizonyos esetekben elképesztően sok olyan jellegű eset adódhat, hogy mondjuk, bizonyos alapbetegséggel rendelkező emberek nem tudják feldolgozni az adott gyógyszer hatóanyagát. Mondjuk példának okáért egy szívbetegségben szenvedő ember, nem feltétlen ajánlott, hogy nagyon erős fájdalomcsillapítókat szedjen. Persze lehet, hogy ez csak az én típusú szívbetegségemre vonatkozik, de alapvetően számos olyan lehetőség is van, mely ezt kezeli. A személyes történetem valószínűleg igen specifikus mégis úgy tartom, hogy abszolút megéri megosztani, hiszen annak ellenére, hogy tényleg nem ez a leggyakoribb eset mégis átvitt értelemben tanulságos lehet abban a tekintetben, hogy miért is fontos annyira a gyógyszerbiztonság, mint olyan és miért kell elképesztően hálásnak lennünk azoknak, akik ebben a gyógyszerészeti szakirány területen dolgoznak. Az alábbiakban a saját történetemet szeretném megosztani annak érdekében, hogy hátha valaki számára tanulsággal szolgálhat, akár csak minimális szinten is.

A gyógyszerbiztonság, mint az egyik legfontosabb szempont

Maga a gyógyszerbiztonságról, mint szakirányról, nekem sokáig tulajdonképpen semmilyen jellegű elképzelésem nem volt, hiszen természetesen valamennyire tisztában voltam azzal, hogy nagyjából mi ez a szakirány és nagyjából, mivel foglalkozik, de emellett elképzelésem sem volt afelől, hogy ez pontosan, hogyan működhet és mégis mi haszna lehet a mindennapok során. Természetesen viszonylag sokrétű területbe láttam bele azáltal, hogy a nagypapám is közismert gyógyszerész kinek sokat köszönhet a mai gyógyszertudomány és valamilyen szinten a gyógyszerbiztonság is. Így már gyermekként számos történetet hallottam arról, hogy milyen jelegű megoldásokat lehetne találni arra, hogy az emberek még inkább minimalizálják a gyógyszerek nem várt tüneteit, illetve sokat mesélt arról is, hogy mennyire sok olyan kutatást vezettet, ahol konkrétan a gyógyszerbiztonság kérdéskörével foglalkoztak. Természetesen ennek köszönhetően számos kutatási területről mesélt és magyarázta el, hogy hogyan működnek ezek a dolgok és végső konklúzióként mindig azt vonta le, hogy gyógyszert kizárólag akkor vegyek be, ha tízes skálán nagyjából tízesen is fáj. Elmagyarázta, hogy ha például túl sok gyógyszert fogyasztunk, mármint fájdalomcsillapító tekintetében, akkor bizony előfordulhat, hogy a szervezetünk egy idő után egyszerűen csak kilöki a felgyülemlett fájdalomcsillapító mennyiséget és egy idő után nem fog ránk az hatni, így egyre több és több gyógyszerre lesz szükség, ez pedig abszolút nem áldásos hatása a gyógyszereknek, ugyanis sok esetben ez konkrét függőséget is okozhat. Ezenfelül nekem olyan jellegű szívbetegségem van, ami miatt még a minimális gyógyszerfogyasztást is a legminimálisabbra kell csökkenteni, hiszen amennyiben ezt nem tesszük akkor bizony igen komoly komplikációk is adódhatnak, ami valljuk, be nem igazán lenne ideális megoldás.

Gyógyszerbiztonság az én esetemben

Valami miatt nem igazán bírja a szervezetem a fájdalomcsillapítókat, így a szüleim illetve a nagypapám is azt javasolta, hogy semmiképpen ne szedjek be csak nagyon indokolt esetben, így tulajdonképpen fokozatosan megtanultam tűrni a fájdalmat és elszenvedni azt, hogy bizony van olyan, hogy jobb elszenvedni azt, hogy ideiglenesen fáj ez az, mint hogy utána komoly fájdalmak között éljünk vagy sokkal rosszabb következményei is legyenek. Én személy szerint úgy gondolom, hogy a legtöbb esetben a lehető legjobb ötlet, ha nem visszük túlzásba a fájdalomcsillapítók szedését és a gyógyszerbiztonság vizsgálatait követve nagyon ügyelünk arra, hogy semmiképpen se essünk túlzásba a tekintetben, hogy több fájdalomcsillapítót szedjünk, mint az az előírásba szerepel. Hiszen komoly szövődményeket is tud okozni az adott jelenség, ami úgy hiszem, nem igazán lenne ideális megoldás. Egyébként hozzátenném, hogy nyilván az én esetem igen speciális és a gyógyszerbiztonsági kutatások elsősorban nem ilyen specifikus helyzeteket vizsgálják, hanem általánosabb jelleggel a gyakoribb betegségekre összpontosítanak. Így akinek specifikusabb betegsége van, az inkább bármilyen gyógyszer szedését megelőzően konzultáljon az orvosával, hogy tanácsolja e vagy sem bizonyos gyógyszerek szedését.