Hol vásároljunk napraforgó olajat?

By | 2020.06.12.

Hiánycikk a napraforgó olaj?

Mostanában a legtöbben a napraforgó olajat, lisztet, élesztőt keresték a boltok polcain. Emiatt az árak jócskán felmentek a legtöbb helyen, így sokan más alternatívák után néznek a boltok polcain. Megéri ez? A pénztárcánknak talán igen, de az egészségünknek biztosan nem. Ezért érdemes olyan helyet keresni, ahol olcsón juthatunk hozzá a napraforgó olajhoz.

Napraforgó olaj legyen?

A válaszom: igen! Ne mondjunk le a kedvenc olajfajtánkról. A zsiradékok felhasználása elengedhetetlen a mindennapi főzés, sütés során, azonban mint azt tudjuk, nem mindegy, mit választ az ember, és ez az egészségébe kerülhet. Nincs egyetlen egységes megállapodás a témával kapcsolatban még a szakértők körében is sokszor. A növényi olajok azonban elengedhetetlen részét képezik a táplálkozásunknak.

Mind a sütés, mind a főzés során fontos kiegészítője az ételeinknek. Ebben sütjük ki a főtételeket és édességeket is. Természetesen léteznek alternatívák, így az állati zsírok vagy vaj, azonban minden zsiradéknak megvan a maga felhasználási köre. A napraforgó olal egy remek választás, hogyha az egészséges táplálkozásra szavazunk. Beilleszthető a vegetáriánus étrendbe is, hiszen teljes mértékben növényi alapanyag felhasználásával készül. Mivel növényi alapanyagú a napraforgó olaj, így sok telítetlen omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmaz. Ezek esszenciális zsírsavak, amelyeket a szervezet nem képes magától előállítani, így a táplálékkal szükséges a szervezetbe juttatni azt. Fontosak a szervezetünknek, hiszen ezek a sejtmembrán felépítői. A napraforgó olaj ezen kívül szterinben is gazdag, ami a szervezet számára szintén előnyös, mivel a szterinek a koleszterin felszívódását akadályozzák meg. Magyarországon méltán híres tehát a napraforgó olaj. Nem csak zsírsavakban, E-vitaminban is gazdag összetevőről beszélünk az ételeinknél, amely természetes antioxidáns.

Hol vásároljunk tehát napraforgó olajat?

Mivel az árak igencsak változékonyak az elmúlt időben, ezért érdemes olyan helyet keresni, ami megbízható ebben a témában, így én az alábbi oldalt ajánlom: https://chefmarket.hu/termek/403/olaj-napraforgo-1l. Az internetes vásárlásoknál igen eltérő árakat tapasztalhatunk, így érdemes olyan oldalt választani, amit ajánlás alapján tudunk megnézni, ezért is készült ez a kis írás, hiszen mostanában elég nehéz megfelelő helyet találni, ahol korrektek maradtak az árak. Ha pedig itt jártunk, akkor érdemes egy kicsit részletesebben is áttanulmányozni az oldalt, hiszen a cég élelmiszer házhozszállítással foglalkozik, ami egy nagyon hasznos tevékenység. Sok életet megkönnyít az internetes vásárlás a napokban, nem csak azokét, akik napraforgó olajat szeretnének beszerezni. A vásárlással sok idő elmegy, és az idősáv megléte alatt nem is akkor tudunk menni szabadon, amikor szeretnénk. Ezt kihasználva, akár ki is próbálhatjuk, milyen egy internetes nagybevásárlás. Tényleg bármit lehet már rendelni ezeken az oldalakon. Tartós termékeket, konzervet, lisztet, napraforgó olajat, péksüteményt, húst, felvágottat, gyümölcsöt, zöldséget, édességet. Nincs más dolgunk, mint kiválasztani a megvásárolni kívánt termékeket, majd elküldeni a megrendelést a cég felé, és máris mehetünk tovább a napi rutinban. Nem kell sorban állni, elmenni a boltig, hazajönni a tömött szatyrokkal. Néhány órán belül pedig már a kezünkben is tarthatjuk a frissen összepakolt rendelést, és mindez csupán néhány percünkbe telt, több dolgunk nem is volt vele. Ez egy remek lehetőség azok számára, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak, vagy nem szeretnének az utcára menni, illetve azok számára is, akik a munkájuk vagy az iskolai elfoglaltságok miatt egyszerűen nem találnak időt egy fizikai bevásárlásra. De mostantól nem is kell! Elérkezett a virtuális bevásárlókosár ideje.

A napraforgó olaj legyen tehát?

Számos zsiradékot találhatunk a boltok polcain. Növényi és állati eredetűeket egyaránt, azonban senki nem mondja el, melyik az igazán jó, sőt, erről még a szakemberek is vitáznak. Mindig újabb és újabb felfedezések mutatnak meg újabb dolgokat a világban. Azt tudjuk mindenesetre, hogy az állati zsiradékban található telített zsírsavak nem kifejezetten előnyösek az emberi szervezet számára. A vajjal is hasonló a helyzet, néhány éve vagy évtizede kísérletet hajtottak végre a finn nép körében, ahol a vaj volt a fő zsiradékként hasznosítva, és áttértek a margarin, étolaj, így a napraforgó olaj fogyasztására is. Mint kiderült, a finn nép átlagos életkorát ennek a változtatásnak köszönhetően sikerült jelentőségteljes mértékben meghosszabbítani. Magyarországon inkább az állati zsírok passzív fogyasztása a probléma, hiszen nem csak a főzéshez vagy sütéshez felhasznált zsiradék számít jelen esetben, hanem a szalonna, bacon és egyéb termékek fogyasztása is, így amikor ételt készítünk, érdemes inkább a napraforgó olajat választani, már csak a változatosság kedvéért is. Az ízben nem fogunk csalódni, ebben egészen biztos vagyok. Úgyhogy napraforgó olajra fel!