Iveco busszal utaztunk

By | 2022.07.02.

Mire nem jó az Iveco bus?

Az Iveco busok kényelmes és modern teret szolgálnak kisebb csapat szállítására a mindennapok során. Össze sem hasonlítható minőséget biztosítanak a régebbi buszokhoz és tömegközlekedési buszokhoz képest. Remek befektetés lehet osztálykirándulások és csapatok szállításához, akár teljes vállalkozást építhetünk egy ilyen jármű köré. Nézzük is meg, hogy részleteiben mennyit érdemes tudni az Iveco busról. 

Az Iveco bus néhány alapvető jellegzetessége

Nézzük is meg tehát, hogy milyen termékleírást találhatunk egy Iveco busról. A gyártó oldalán hosszas és részletes leírást kaphatunk arról, mi minden berendezés található a járműben, és persze a pontos árral is megismerkedhetünk. Én ezekből csak csipegetni szeretnék, mivel elsősorban saját tapasztalatokat akarok leírni, és ahhoz kapcsolódóan néhány következtetés levonni a buszról. 

Iveco-bus_pic2

A gyártó leírása azt ígéri, hogy az Iveco bus könnyen vezethető, nagy sebességgel képes haladni, így az autópályákon nem fog lemaradni a személyautók és teherautók mögött, hanem képes felvenni a tempót biztonságosan a többi közlekedővel együtt. Az IVECO-ról azt már tudjuk, vagyis remélem, hogy tudjuk, hogy nagyon odafigyelnek a jó fogyasztásra. Az alacsony fogyasztás a felhasználó számára sokat spórolhat, és mellette a cég elkötelezettségét, a környezetkímélő szállítást és járműves munkavégzést is lehetővé teszi a lehető legjobb tudása szerint a jelenlegi technológiának.

Meg kell tárgyalnunk persze, hány fő is fér el ebben, általában 18-25 fő között, ez nem egy attól függ érték, hanem kisebb és nagyobb utasszámot bíró buszokkal rukkolt elő a gyártó, úgyhogy az embernek választania kell. Itt tehát ketté is válik majd a termékleírás, hogyha valaki olvassa, és mindkét nagysághoz megtalálhatjuk a megfelelő információkat. 

Össztömegükről szeretnék én írni, amely 5 és 5,6 tonna között mozog, illetve méretekben, hosszukban is ennek megfelelő arányos eltérést tapasztalhatunk. Vezetése szempontjából az a pár ember plusz igazából nem fontos, annál fontosabb az, hogy kapható manuális és automata sebességváltóval is. A manuális sebességváltón hat különböző sebesség található, míg az automata sebességváltó nyolc sebességgel rendelkezik. A vezetést könnyíti a három különböző irányba is állítható vezetőülés, a digitális tachográf, a sebesség határoló, a különleges elektromos ablakok, a fűthető tükrök és persze a kanyarkövetéses ködlámpa is. Hogyha modern járművet keresünk, ez biztosan az, minden tekintetben a legjobb vezetői élményre törekszik, és egyben elősegíti a balesetek elkerülését is, hogy az ember magabiztosan vezethessen. Nem számít, hogy milyen idő van kint, amíg a jármű el van látva mindennel ahhoz, hogy tökéletesen ki lehessen látni minden lehetőségnél, így a vezetőt nem érhetik meglepetések az utakon az Iveco bus segítségével

Utunk az Iveco buson 

Az Iveco buson való utazás mindenképpen pozitív élmény volt számomra. Utasként nagyon biztonságosnak tűnik, és persze kényelmes is. Sötétített ablakain keresztül kényelmes a kilátás, nem világít az ember szemébe a Nap, miközben gyönyörködhet az elsuhanó tájban. Igazi bulibusznak is elmegy, a hangosítási megoldások egy házi sztereo rendszerrel vetekszenek, négy hangszórón keresztül ér el az utasokhoz a hang. Az ülések egy első osztályú vonatkocsi felszereltségére emlékeztetnek, dönthetők is bizonyos mértékig, úgyhogy kényelmesen lehet aludni, pihenni a hosszabb utakon. Az evés is megoldott, lehajtható asztal biztosítja az ebédünk elhelyezését. A huzat kényelmes és jó színe volt, bár ez utóbbi lehet, hogy változó modellektől függően. Az embernek nem lehet panasza a biztonságra sem, három pontos biztonsági övvel vannak ellátva az utasok, ülve pedig kartámasz biztosítja a kényelmes utazást. 

Felül találhatunk egyaránt ruha- és kalaptartókat, illetve olvasólámpát is elhelyeztek, hogy az egyedi kényelemre is legyen elég szempont fordítva. 

Iveco-bus_pic1

Az úton való haladás mindenképpen kellemes és kényelmes volt, hosszú órák után sem vált kényelmetlenné az ülés kialakítása, amit a legtöbb közlekedési eszköz sajnos nem mondhat el magáról. 

Maga az út tehát mindenképpen pozitív volt. A vezetőt elnézve, az irányítás sem volt kifejezetten nehéz, a sofőr eldúdolgatott a rádióval, volt elég helye minden dolognak, aminek a keze ügyébe kellett kerülnie. Most éppen olyan idő van, hogy kint hideg van, de a Nap élesen süt; ezek közül egyik sem zavarta a vezetőt, kényelmesen utazott. A melegről fűtőberendezés gondoskodott, ami szerencsére nem égető oldalsó radiátorokkal volt megoldva, mint néhány korábbi modellnél lehet azt látni. Az Iveco bus ebből a szempontból is egy 10/10-es kocsi, úgyhogy én mindenképpen ajánlani tudom mind utasként, mind pedig vezetőként a használatát. 

Megéri-e tehát az Iveco bus?

Egy út után, mindenképpen azt kell mondanom, hogy igen. Az ára egy kisebb vidéki házéval vetekszik, azonban akár egy-két év alatt is behozhatja a kiadott összeget, hogyha az ember például befektetés szempontjából szeretné megvásárolni, és emberek fuvarozásával szeretne foglalkozni, mindezt a lehető legbiztonságosabban