KATA szüneteltetése, avagy lehetséges ezen ez az opció?

By | 2020.05.01.

KATA szüneteltetése vészhelyzetben

Sajnálatos módon tisztában vagyok azzal a ténnyel, hogy tömegek vesztették el a munkájukat az elmúlt időszakban és ez rendkívül nehéz helyzetbe sodort családok ezreit, hiszen elveszett a kereseti forrásuk. A válság ugyanúgy érintett munkavállalókat is, mint munkaadókat és sajnálatos módon rengeteg kis vállalkozás ment tönkre a járvány kitörése óta, akik amellett, hogy fenntartják a vállalkozásukat, még folyamatosan adóznak is, így nyilván felmerül bennük a KATA szüneteltetése. Természetesen mindannyian reménykedünk, és egyben nagyon bízunk abba, hogy minél hamarabb vissza áll a járvány előtti gazdaság, de sajnos ez általában nem egyik napról a másikra történik meg. Természetesen reménykedhetünk abban, hogy ez mielőbb bekövetkezik, de sajnos a gazdaság visszaállítása egy ilyen radikális le állás után nem egy rövid folyamat. Szinte alapjaitól kezdve szükséges ilyen helyzetekben újra indítani a gazdaságot, de természetesen biztos vagyok abban, hogy mindent meg fog tenni azért az ország, hogy ez minél hamarabb helyreálljon.

Viszont a józanész talaján maradva, addig is szükséges főleg kisvállalkozóként gondolni arra az eshetőségre, hogy mi van akkor, ha ez a folyamat igen hosszú és addigra nem marad tartalékunk fizetni a vállalkozás anyagi kötelezettségeit. Úgy hiszem erre az eshetőségre találták ki a KATA szüneteltetését, mely lehetőség valószínűleg nagyon sok kisvállalkozó életét könnyíti meg hosszútávon.

A KATA szüneteltetése mikor alkalmazható?

Mint tudjuk a KATA a kisvállalkozók tulajdonképpen legkedvezőbb adózási formája, mely létezik. Éppen emiatt érinti őket nagyon komolyan radikálisan a járványhelyzet, hiszen sajnos a kisvállalkozók vesztettek talán a legtöbbet ebben a katasztrófában. Így egészen kézenfekvő, hogy annak érdekében, hogy ne menjen totális csődbe a cég kénytelenek a vállalkozók remélhetőleg rövidtávon szüneteltetni a KATA adózásukat. Egészen biztos vagyok abban, hogy egy vállalkozónak ez egy nagyon nehéz és mély döntés, de mégis úgy gondolom ebben a helyzetben jobb biztosra menni és egy kicsit szüneteltetni a vállalkozást annak érdekében, hogy az ne jusson totális csődbe. Azt viszont előre fontosnak tartom megjegyezni, hogy amennyiben ezt az opciót válasszuk, akkor semmiképpen sem szabad tovább folytatni a vállalkozói tevékenységet. A KATA szüneteltetése egyenesen arányosan történik a vállalkozás szüneteltetésével. Egyénként ezt a fajta szüneteltetést minimum 1 hónapig és maximum 2 évig lehet fenntartani egyébként, ha túl, haladja ezt az időkorlátot a szünetelés az már végleges megszűnésnek minősül. Így fontos nyomon követni, hogy mennyi idő telt el a KATA szüneteltetése óta, de úgy hiszem, nem akarja majd senki túl sokáig szüneteltetni a vállalkozását, csak ameddig létszükséglet a fennmaradását illetően.

A KATA szüneteltetése: bejelentése, illetve az ehhez szükséges nyomtatványok

Alapvetően ez a folyamat nem igazán bonyolult, hiszen az egész procedúra ideális esetben ügyfélkapunk keresztül történik. A jó hír az, hogy a szüneteltetés bejelentése abszolút illetékmentes, viszont viszonylag sok nyomtatványra lesz szükségünk ahhoz, hogy bejelentsük a KATA szüneteltetését.

Elsősorban van egy 101E nyomtatvány melyet feltétlenül szükséges leadni, ugyanis ennek a leadását követően nem fogják előírni a KATÁT egészen addig ameddig nem jelentjük be az ezt megváltoztató szándékunkat. Továbbá az önkormányzatokat is értesíteni kell arról, hogy szünetel a vállalkozásunk. Ez a pár lépés feltétlen szükséges ahhoz, hogy hivatalosan is szüneteltetni tudjuk a KATA adózásunkat, illetve a vállalkozásunkat. Miután ezeket megtettük a bejelentést követő naptól, már hivatalosan is szünetelni fog mind az adózásunk, mind a cégünk. Amennyiben pedig újra kívánjuk majd indítani a vállalkozásunkat, minimum 1 hónap – maximum 2 év elteltével az újraindítás folyamata szintén az ügyfélkapun keresztül, ugyanilyen egyszerűen és dinamikusan történik.

Véleményem szerint azoknak a kisvállalkozóknak, akiket a mostani járványhelyzet rosszul érintett, mindenképpen érdemes átgondolniuk a KATA szüneteltetése nyújtotta előnyöket, vagy legalábbis a hátrányok mérséklődését. Hiszen nagyon nagy anyagi kárt is tudnak szenvedni abban az esetben, ha nem reálisan nézik a problémát és nem számolnak azzal az eshetőséggel, hogy a gazdaság újra indítása valószínűleg egy nem éppen egyszerű és rövid folyamat lesz, hanem sokkal inkább egy időigényes és lassú folyamat, mely hosszútávon remélhetőleg sikeresnek fog bizonyulni. Viszont érdemes reálisan nézni ezt a helyzetet és felkészülni akár a legrosszabbra is. Úgy gondolom ez egy nagyon jó opció a kisvállalkozók számára, hogy megmenthessék és hosszútávon fenntartsák a vállalkozásukat. Én személy szerint a nagyon rossz után mindig, nagyon jót várok. Valahol mintha ez lenne a világ törvénye, a jót követi a rossz és a rosszat a jó. Várjuk, meg míg kisüt a fölöttünk a nap.