Mi az a farm to desk és miért nagyszerű?

By | 2020.05.03.

A farm to desk mibenléte

Elgondolkoztál már valaha azon, hogy milyen, amikor a termelőtől frissen érkezik az asztalra a gyümölcs vagy a zöldség? Mintha csak a saját kertünkből kiszedett, roppanós zöldségeket és gyümölcsöket ennénk, csak a munka nehezét megbízható és szakértő gazdaságban végzik. Nekünk így nincs már más dolgunk, mint ízletes ételeket készíteni ezekből a páratlanul friss hozzávalókból. Ráadásul a farm to desk program révén hazai gazdaságból származik mind. A friss gyümölcs és zöldség ízei karakteresebbek, zamatosak. A Simon gyümölcs családi gazdaság most lehetővé teszi ezt az élményt számunkra a „gazdától az asztalra” bevezetésével. Ez a frappáns megnevezés a tengeren túlról származik, ahol valahol a kétezres évek környékén kezdett kialakulni a farm to desk iránti társadalmi igény. Az elv lényege, hogy közvetlenül a termelőtől származzon az alapanyag vagy termék, amit fogyasztunk. A farm to desk programnak több előnye is van, amely minden kereskedelmi résztvevőt érint. Egyrészt támogatjuk vele a kistermelőket, másfelől tudjuk, honnan származik a termék, amelyet vásárolunk és annak a frissessége kenterbe veri a boltokban kaphatókét. A termék nem fut végig a nagybani piacok, kereskedők, feldolgozók és hipermarketek hálózatán, nincs bizonytalan eredetű és minőségű alapanyag benne. Egyszerűen közvetlenül a termelőtől érkezik hozzánk, egyenesen a konyhánkban, és így az ételeinkbe is csak az kerül bele, amiről nekünk tudomásunk van. Közvetlen kapcsolatot tudunk kialakítani a termelővel is, és így kérdéseinkre is egyenes választ kapunk. Nem kell azon gondolkodnunk, vajon egyes összetevők mit is jelentenek. A programot támogató termelők pedig rendszerint látogatásokat is tartanak, hogy még közelebbi kapcsolatot alakíthassanak ki vásárlóikkal, hiszen a bizalom ennek a rendszernek az alapja.

Miért előnyös a farm to desk?

A termelőknek, különösen a kisebb, családi gazdaságoknak nagyon fontos, hogy elnyerjék vásárlóik bizalmát. Ezek a kicsiny közönségek hatalmas szeretettel adóznak farmjuk iránt és ezt szeretnék mindenki számára megmutatni. A minőségre és egészséges terményekre való törekvésük abban is megmutatkozik, hogy nem használnak GMO növényeket, sem adalék-, vagy tartósítószereket. Ezek többnyire káros hatással vannak a szervezetünkre, vagy ha nem károk, akkor mint felesleges extrák jutnak be. Nincs rájuk szükségünk, ezért ne is fogyasszuk őket, ha lehetőségünk van rá. Márpedig a farm to desk éppen ezt teszi lehetővé.  Arról nem is beszélve, hogy nekünk ki sem kell tennünk a lábunkat otthonról, ahhoz, hogy friss zöldséghez és gyümölcshöz jussunk. Nem vergődnek sötét raktárakban tornyosuló ládákban heteken keresztül. Ennek köszönhetően nincs szükség vegyszeres utóérlelésre sem. A leszállítás előtt történik a szüretelés, a zöldségek begyűjtése, s ez a frissesség az ételek ízén is meg fog mutatkozni.

A farm to desk friss alapanyagokat jelent

A zöldségek és a gyümölcsök élettani szerepe kiemelkedő és létfontosságú a szervezetünk megfelelő működéséhez. Ehhez a frissen szedettek a legmegfelelőbbek, mert azokban találhatóak meg a vitaminok és nyomelemek a legnagyobb mennyiségben és legtisztább formában. Az idő előrehaladtával, a túl nagy termelői hálózatokban vagy a feldolgozás során ezek veszítenek tápértékükből. A szervezetünknek leginkább az idénynek megfelelő gyümölcsökre és zöldségekre van szüksége, amit a farm to desk programot támogató kisgazdaságok lehetővé tesznek a számunkra. Ezeket nassolás helyett is nyugodtan fogyaszthatjuk. Nyersen, mindenféle főzés vagy sütés nélkül. Nem kell aggódnunk amiatt, hogy káros anyagok és vegyszerek jutnak a szervezetünkbe az étellel. Ha elsőre nem is akarjuk elhinni, nyugodtan ellátogathatunk a gazdaságba, hogy szemtanúi lehessünk a folyamatoknak. Ezeknek a gazdaságoknak nincs rejtegetni valójuk.

Friss zöldségek és gyümölcsöt minden nap kellene fogyasztanunk, de lássuk be, hogy nem engedhetjük ezt feltétlenül meg magunknak. A nem megfelelő táplálkozás olyan civilizációs betegségeket okozhatnak, mint az elhízás, kettes típusú cukorbetegség, szív és érrendszeri betegségek, csontritkulás, daganatos megbetegedések. Ezért is fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mit fogyasztunk a mindennapok során. A farm to desk lehetővé teszi azt, hogy megismerkedjünk a folyamatokkal és ne a sötétbe tapogatódzunk, amikor megakarjuk ismerni ételeinket.

Éljünk a farm to desk lehetőséggel?

Puding próbája az evés, tartja a mondás. Nagyszerű lehetőség, hogy az alapanyagokat, terményeket egyenesen a gazdaságból kapjuk házhoz és még utána is tudunk járni, hogyan dolgozzák fel őket. Abban az esetben is előnyös, ha olyan helyen, például nagyvárosban élünk, ahol nincs lehetőség ennyire friss zöldséghez és gyümölcshöz jutni, de előnyben részesítsük azoknak roppanós állagát és zamatát. A megbízhatóság garantált, erről magunk is könnyedén meggyőződhetünk. Csak azt kell kitalálnunk, mit is szeretnénk főzni majd ezekből a páratlanul friss hozzávalókból.