Milyen almot válasszunk a kiskedvencünknek?

By | 2020.05.10.

A macskaalom fajtáiról

Itt a tavasz, és ilyenkor újabb alom cicák születnek, akiket sokszor újdonsült gazdik fogadnak örökbe. Ha Te is éppen ezzel a gonddal küzdesz, és szeretnél többet megtudni a macskád szükségleteiről, akkor jó helyen jársz. Egy macska nem játék, de azt elmondhatjuk róla, hogy nem igényel annyi figyelmet, mint egy kutya. Köztudott tény, hogy egy macska egyedül is képes az életben maradásra, ezért feltételezhetjük, hogy a kényelméhez nem kell sok dolgot beszerezni, habár ők is szeretnek játszani a macskajátékokkal, egy gombolyaggal is jót játszanak. Könnyen felfedezik magukat, nem igénylik a folytonos társaságot. Ha boldogok, akkor ringatják a farkukat, dorombolnak, így adják a tudtunkra, hogy minden oké. A nyávogás sokszor éhséget jelent, de ne dőljünk be ilyen könnyedén a cicaszemeknek, ők ugyanis mindig ennének, de az ajánlott napi adagot nem nagyon érdemes túllépni. Inkább csak szeretik sajnáltatni magukat. Alapvetően jó társaság egy macska. Pihepuha szőrébe kényelmes belefúrni az ujjainkat, és a dorombolása nyugtató hatású. Szóval nem igényel sok gondoskodást és alapvetően jól elvan egyedül is, nekünk két dologról kell mindenképpen gondoskodnunk, ami az etetés és az alom.

Milyen alom típusok közül választhatunk?

Alapvetően, amikor macskaalmot veszünk, akkor a csomósodási képesség alapján érdemes választani. Léteznek csomósodó és nem csomósodó macskaalmok, úgyhogy nézzük is meg, melyiket miért érdemes venni.

A csomósodó alom

A csomósodó alom kis golyókat, csomókat képez, amikor nedvesség éri őket. Összeállnak a szemcsék tehát. Ez többfajta anyagból is lehet, ezek egyike a betonit, ami talán a legelterjedtebb is. Ezeket is több gyártó különböző termékei közül kell majd megtalálnunk, úgyhogy még gondolkozhatunk olyan kritériumokban is, mint például nedvszívó képesség felmérése vagy hogy mennyire rejti el a szagokat. Erről a termékleírásban találhatunk bővebb információkat, és ahhoz mérten kell természetesen választani, hogy mennyire szeretnénk biztosítani magunkat. Hiszen ha csak egy előszobáról van szó, akkor nem kell nagyon specifikusan ráfeküdni az ilyen ismérvekre, azonban érdemes például a legjobb szagtalanító képességet igénybe venni, hogyha a fürdőszobába tesszük az alomtálcát. Ne lepődjünk meg akkor sem, hogyha a cicánk egyik vagy másik alomfajtába nem szívesen végzi a dolgát, hiszen számukra is léteznek privát preferenciák. A csomósodó alom azért igazán jó mégis, mert viszonylag hosszú ideig kitart. A csomók jól elkülönülnek az alom többi részétől és kifejezetten alomlapáttal könnyedén kiszedhetjük őket, míg a tiszta rész az alomtálcában marad és használhatóvá válik. Ezt a tevékenységet naponta, de akár napjában többször is érdemes elvégezni. Ami pedig a maradékot illeti, így akár egy közepes zsák alom egy hónapig is elég lehet a cica számára.

A nem csomósodó alom

Ami a nem csomósodó almokat illeti, azok anyagai általában fűrészpont, cellulóz vagy szilika gél. Ezek nem csomósodnak, azonban beszívják a nedvességet. Ezeket az almokat ritkábban kell tisztítani, és több napig is használhatók egyszerre, azonban utána az egész alomtálcányit érdemes kidobni.

Amit még az alomról tudni kell

Nincs jó vagy rossz döntés, ami az alomválasztást illeti. Mindenkinek más válik be, attól függ, mi mit preferálunk, mit szeretnénk inkább a cicánknak, mennyit és hogyan szeretnénk vele foglalkozni. Az alom mellé pedig még be kell szereznünk majd még néhány dolgot, például az alomlapátot, ami lyukacsos volta miatt könnyedén szétválasztja az alomlabdácskákat. Alomtálcára is lesz szükségünk természetesen, de alternatív megoldásként választhatunk mást is, ha már van otthon megfelelő edény, de azért a biztos a kifejezetten erre készült alomtálca.

A rászoktatás egyébként nem kifejezetten nehéz feladat, hogyha a macskákról van szó. Alapvetően higiénikus állatok, akik szeretik a saját kis tradícióikat. Ha egyszer sikerül megértetnünk vele, hogy mi a helyzet, akkor utána tudni fogják, hová érdemes menni. Ők is azt kedvelik, hogyha olyan helyen végezhetik a dolgukat, ahol utána könnyen eláshatják. Így a macskákat bátran tarthatjuk már kisebb koruktól is a lakásban. Az nagyobb gond lehet, hogy megértessük vele: a kanapé nem kaparófa. Erre is van azonban megoldás, hogyha beszerzünk egy kaparófát, utána nem fog mást használni. Még egy jótanács: hogyha a cicánk nem mehet fel a bútorokra, akkor szerezzünk be neki saját bútort. A macskabútorok változatos formákban és méretekben kaphatók, így minden házba találni fogunk megfelelőt, a cicánk pedig kész játszótérnek fogja látni a lakást. És hát ez lenne a cél az állattartással: boldoggá tenni egymást. Minket biztosan boldogabbá fog tenni a cicánk, de vajon mi is őt? Ez a fő kérdés, ezért érdemes nekik kedveskedni időnként egy-két jutalomfalattal vagy fülvakarással. Nem fogjuk megbánni, ha örökbe fogadunk egy kedves kis lényt. Ami azt illeti, nekem hét macskám van, és öröm őket nézni, még az is érdekes, ahogy alszanak számomra. Az biztos, hogy az életem kevésbé lenne tartalmas, hogyha ők nem lennének a mindennapjaim része.