Segítség spot lámpa bekötéséhez

By | 2020.04.26.

A spot lámpa egyszerre fő-és hangulatvilágítás

Amikor világításról beszélünk, akkor meg kell különböztetnünk fő fényforrást és hangulatfényeket. Előbbi biztosítja a megfelelő látási viszonyokat a lakáson belül, utóbbi pedig elsősorban az általunk preferált hangulatról gondoskodik. A spot lámpa egy nagyon praktikus és mutatós megoldás az otthonunk megvilágításához, ráadásul mindkét funkciót képes betölteni. Ha van egy kis érzékünk és némi affinitásunk a villanyszereléshez, akkor akár mi magunk is nekiállhatunk a bekötésnek. A gipszkarton lapba, bútorlapba vagy polisztirol díszlécbe épített spot lámpák nagyon hangulatossá tudják tenni a belső tereinket, ezért mindenképpen megéri egyszer kipróbálni őket. A LED technológiának köszönhetően mostanra az energiafogyasztás sem jelent már hátrányt.

Nagyon sokáig csak színházakban és boltokban találkozhattunk ilyen irányított fényekkel, de most már a modern otthon elengedhetetlen kiegészítője. Amit át kell gondolnunk, mielőtt belefogjunk egy ilyen projektbe, az, hogy ezeknek a lámpafejeknek kisebb a szórása, mint a hagyományos izzóké és lámpatesteké. Tehát másképp kell őket elhelyezni, elosztani. Értelemszerűen több lámpatestre és foglalat lesz szükség. A gondos tervezésre azért is szükség van, mert a beépített spotok nehezen helyezhetőek át máshová.

Spot lámpa lehet beépített vagy süllyesztett. Mindkettőnek megvan a maga hangulata és előnye, és nincs másra szükség, csak némi ügyességre. És nem csak mennyezetre, de falra is felszerelhetjük őket.

Mire van szükség a spot lámpa beépítéséhez?

A spot lámpa bekötéséhez több különböző eszközre, alkatrészre van szükség. Természetesen kelleni fog a megfelelő darabszámú spot lámpa. Egy kompakt fúrógép és körkivágó, amelynek mérete egyezük a keret átmérőjével, ezzel vágjuk ki ugyanis a felületből a lámpák helyeit. Se a túl kicsi, se a túl nagy nem jó emiatt és elég nehéz újra tervezni a dolgokat. Kelleni fog még kábelcsupaszoló, foglalatok, izzók, kábelek, csoki (azaz sorkapocs), dugvilla és maga a percízen elkészített terv.

Spot lámpa izzó-csere

A spot lámpák többsége egységes foglalatú, így első körben csak be kell szereznünk a nekünk megfelelőt. Nézzünk szét, akár online: https://ledguru.hu/lampatestek-165/spot-lampa-167. Ízi-bízi. Az izzók cseréje sem bonyolultabb folyamat, de biztonsági intézkedéseket azért tegyünk, mielőtt nekilátunk, hiszen az áram az nem játék. Tehát, ha felkapcsolt állapotban egyszer csak kihúny a fény, ne essünk neki azonnal! Előbb óvatosan győződjünk meg róla, hogy nem forró az izzó. Na, ha biztosan megfogható az izzó, nincs más dolgunk, mint ráfektetni az ujjainkat az izzó sima felületére és egy rövid, határozott tekerő mozdulattal, ami az óra járásával ellentétes, kicsavarintjuk a foglalatból. Ha ez megvan, szinte magától kipottyan az izzó a lámpatestből, ezért a másik kezünket tegyük alá, nehogy leessen. Az új izzót ezen mozdulatsor visszájával tudjuk beilleszteni. Ezután a ráfektetett ujjainkkal tekerjük az óramutató járásával megegyezően, amíg már nem fordítható tovább. És ennyi. Készen vagyunk.

Spot lámpa beépítése nagyvonalakban

Először is tudnunk kell, hogy milyen távolságra fognak elhelyezkedni egymástól a spot lámpák. Erre a távolságra számoljunk +20cm-t és daraboljuk fel a 2 eres elektromos vezetéket, majd blankoljuk (csupaszítsuk) le a végeiket. A kábelek végéből kb. 1-1,5 cm-t szabadítsunk ki a műanyag burkolatból és sodorjuk össze jó alaposan a szabaddá vált fém drótokat, De a két színű drótot külön-külön. Ha kész a darabolás és blankolás, a kábel darabokat sorban egymás után kössük be a csokiba, úgy, hogy mindegyikhez kötünk egy foglalatot is. Ezután következik az, hogy rászereljük a dugvillát a vezetékek végére. Ez segíti majd azt, hogy áramot kapjon a rendszer. Ellenőrizzük le, működik-e. Az egyik foglalatba csavarjunk be egy izzót, és, ha áramot adunk neki és világít, akkor nagyszerű munkát végeztünk. Ha nem, akkor valami zavar van az erőben és még dolgoznunk kell rajta egy kicsit.

Miután működőképes a dolog, vágjuk ki a lyukakat a felületünkből, amelyekben majd a nem rég elkészült spot lámpa füzérünk fog kerülni. Ha elkészültünk a lyukakkal le kell kezelni a felületet az anyagtól függően. Ha polisztirol vagy gipszkarton akkor fessük kedvünkre, ha bútorlap akkor csak a furat szélét kicsit csiszoljuk meg, hogy ne legyen egyenetlen. Ezután jöhet az egyik legkönnyebb rész, ez pedig nem más, mint a lámpatestek beépítése. A lámpatesten vagy beépítő kereten vannak rugós fülek és ezeket ki kell hajtani úgy, hogy beférjen a körkivágóval kivágott helyére. Ha bent van a helyén a lámpatest vagy beépítő keret, hajtsuk a felületünkre a rugós füleket ezáltal rögzítve a helyén. Ha billenthető a lámpatest beépítésnél figyeljünk arra, hogy merre mozgatható. Ezután jöhet a foglalat, az izzó és voilá. Nem tűnik nagy ördöngösségnek, igaz?

Persze nem mindenki érzi biztonságosnak vagy elég ügyesnek magát ahhoz, hogy nekiálljon otthon egy ilyen munkának, de a folyamatokkal akkor sem árt tisztában lenni. Így elkerülhetjük azt, hogy a kivitelezőnk extrákat számoljon fel, elhúzza a munkálatokat és belemagyarázzon mindenbe mindent. A spot lámpa beépítése nem boszorkányság. Precizitás kérdése. A tervezés a legidőigényesebb a dologban, de az elképzelésünkről magunk is készíthetünk vázlatokat.