Te elutaznál Csernobilba?

By | 2020.09.05.

Csernobil manapság

A HBO Csernobil sorozatán tételmondata bizonyára minden rajongónak ismerős. Globális mémmé, az igazságot elhazudni próbáló hatóságok jelképe vált. Bár a tragédia már több, mint 30 éve történt, még ma is rengeteg kérdés övezi az ott történteket.  Emellett pedig a nemrég ott tomboló, viccből indított erdőtűz révén ijesztően aktuálissá vált. A tűz hője miatt a talaj felső rétegeiben lévő sugárzó radioaktív izotópok kiszabadulhattak, bár a hatósági jelentés szerint a radioaktivitás szintje sem Csernobil közelében, sem távolabb az ország területén nem emelkedett a megengedett érték fölé. Minden esetre a sorozat hihetetlenül jól időzített, és kétségtelenül hozzájárult a helyi katasztrófaturizmus megugrásához. Az emberek fantáziáját piszkálja Csernobil. A modern biztonsági felszereléseknek köszönhetően pedig a körzet már biztonságosan látogatható. De mi történt ott 34 éve?

Csernobil 34 évvel ezelőtt

1986. április 26-án hajnalban csernobili atomerőmű négyes számú reaktora felrobbant. Ez a baleset végképp derékba törte az atomerőművek biztonságáról alkotott nézeteket. A katasztrófa következtében kiszabadult, hosszú életű radioaktív izotópok még ma is ott keringenek a levegőben, a felrobbant reaktorral pedig azóta sem tudnak mit kezdeni a szakemberek. Az első szarkofág fölé egy újabbat kellett emelni, de ez is csupán 100 évnyi szavatossággal rendelkezik. Születik-e valaha megfelelő megoldás a több ezer évig tartó sugárzás ellen? A mi életünkben nem fog kiderülni. Minden esetre ez az erőműbaleset minden tragédiája ellenére példát szolgáltatott. A békeidőben bekövetkezett nukleáris katasztrófa Csernobilban a rosszul elvégzett és kivitelezett tesztek következménye volt. Ez legalábbis a legvalószínűbb álláspont. Az operátorok, akik elől eltitkolták a reaktortípus tervezési-biztonsági hiányosságait, a reaktort elhibázott és szabályellenes lépések sorozatával a katasztrófa szélére sodorták. Amikor észlelték, hogy nagy baj van, már késő volt. Ekkor már hiába akarták leállítani a reaktort, felrobbantották azt. Mivel senki sem tudta a tűz okát, vízzel próbálták eloltani, amely csak tovább rontott a helyzeten. A radioaktív anyag terjedésének megakadályozására a balesetet követő napokban helikopterről különböző, a sugárzás megfékezését elősegítő anyagot dobtak a reaktor magjába: bór, dolomit, homok, agyag és ólom ötezer tonnányi keverékét. Ezek az ömlesztett anyagok eloltották az égő grafitot és elnyelték a radioaktív aeroszolokat. Végül két héttel később a szarkofág felépítése mellett döntöttek a szovjet hivatalos szervek.

Hogy hányan haltak meg a katasztrófában, csak sejteni lehet: nincsenek egyértelmű adatok. A közvetlen halálos áldozatok számát 31 főre teszik, akik az erőmű dolgozói és a baleset estéjén szolgáltatót teljesítő tűzoltók voltak. Közel 350 ezer embernek kellett elhagynia a lakóhelyét, mikor már nem tudták tovább titkolni a bekövetkezett katasztrófát. Ők a mai napig nem térhettek vissza.

Csernobil és a turizmus

Csernobil kedvelt turistacélponttá vált, hiszen mindenki kíváncsi volt, mi maradt az egykori erőműből, Pripjaty városából, az ott uralkodó természetből. A hely ékes példája annak, hogyan hódítja vissza a természet az emberek által művelt területeket és hogyan alkalmazkodott a megnövekedett sugárzásnak.  Ez az egyik oka annak, hogy a 30 km-es zóna 2016-ban természetvédelmi területté nyilvánították. Hihetetlenül gazdag vadvilág alakult ki, ahol farkasok, szarvasok, vaddisznók, teknősök, hódok és vadlovak élnek együtt. Ráadásul az állatokon semmilyen mutáció jeleit találták. A csernobili utak, mint, amilyenre itt is jelentkezhetünk: https://kulonlegesuticelok.com/utazas/csernobil, biztonságos és szigorúan ellenőrzött. Évente közel 50 ezer ember látogat el oda, amely a helyi gazdaságra is jó hatással van. A terület katonákkal őrzött és sok szabály, feltétel vonatkozik az odalátogatókra, amelyek elsősorban az ő biztonságuk érdekében léptek életbe.  Egyedül nem vághatunk neki egy ilyen útnak. Ennek az is az oka, hogy számos olyan terület található a kerítésen belül, ahol a sugárzás még mindig súlyosan egészségkárosító hatású. A zónába a belépés szigorúan korlátozott, csak 18 éven felülieknek engedélyezett. Csakis hosszú ujjú felső ruházatban, hosszú nadrágban és zárt cipőben lehet belépni. Minden korlátozásról és előírásról tájékoztatás fogunk kapni a túra vezetőjétől. Ezekhez minden esetben tartsuk magunkat és akkor tényleg pozitív élménnyel távozunk majd a helyszínről.

Csernobil jövője

Ukrajna függetlenedése óta rengeteget költött a csernobili katasztrófa következményeinek enyhítésére, elhárítására.  Alkotmányukban szerepet a csernobili áldozatok támogatása, bár ez javarészt csak szimbolikus gesztus. A természet már megkezdte regenerálódását, s vannak olyanok, akik a veszélyek ellenére visszaköltöztek a környékre. Az ukrán kormány azon dolgozik, hogy a hatalmas kiterjedésű napelem-parkot telepítsen a területre. A vállalkozás célja az ország közepén elterülő fekete lyuk felszámolása. A tervezett napelem-park előre láthatólag elegendő energiát fog termelni, és gazdaságosabb is, mint egy másik atomerőmű, ráadásul a napelemekben a sugárzás sem tesz kárt.